20 februari: Vad återstår, 12 arbetsdagar kvar innan slutbesiktning?

Nu börjar det närma sig slutbesiktningsdagen med snabba steg. Efter slutbesiktningen ska vi, under förutsättning att besiktningen går bra, kunna få nyckeln till huset. Det betyder att det finns en massa saker som återstår för snickarna.

Installation av:
- Värmepanna och kombitank
- Slutinstallation av el, tele, TV
- Bad- och WC möbler, toalettstolar, duschdörrar, badkar, handdukstorkare
- Blandare och duschanordningar
- Kyl, frys, spis, diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare, torkskåp
- Dörrar och trycken

Ytskikt att färdigställa:
- Kakel i badrum, kök
- Klinkers i tvättstuga, hall, badrum och WC
- Resterande golv ska läggas
- Grundmålning och färdigstrykning
- Takteglet ska på plats och tacklucka ska byggas
- Midjeplåtar, stuprör
- Entreverandastaketet

Jag har säkert glömt en massa saker.
Hur ska dom hinna?

12 februari: Arbetet fortsätter


Nu har den första riktiga väggfärgen (S 1002-Y) börjat ta plats i trapphuset på övervåningen. Det är en färg med 10% svarthet och 2% gul kulörthet. Det ska ge oss en varm men ändå ljus grå färg.  



Vi har valt att bygga in trappan för att skapa ett slutet förrådsutrymme. Det är ofta ganska ont om förråd i nya hus. Vi fick dessutom förslaget från Niclas på Eksjöhus att ta lite av rummet brevid i anspråk för att få ytterligare större förråd (målaren står i denna del). Jämför gärna med bilden från inlägget den 10 februari. Trappan byggs in med OSB och pärlspontpanel för att skapa lite genuin känsla.



Här bygger snickarna trägolvet i entréverandan. Här skulle det ha varit 10st plintar men grundentreprenören föreslog att gjuta en platta istället och sedan bygga trägolvet ovanpå den. De rosa fläckarna på väggen till vänster är markeringar för maskinen i Eksjöhus fabrik som spikar fast panelen att det ligger en skarv där så att det blir rätt spikat på båda sidor om själva skarven. Flexröret som kommer ut ur väggen ska ge ett eluttag bredvid fönstret. 



Här har andra golvet kommit på plats på entrévåningen. Nu återstår bara dörrfoder, golvsocklar, grundmålning och målning. så är golvet klart



10 februari: Bara 4 veckor kvar!!!

Man har lite svårt att tro det, men det är faktiskt bara fyra veckor kvar till slutbesiktningen, dvs då snickarna ska vara klara och vi ska få nyckeln. Nu har ju snickarna maximal otur med vädret, snön kom tidigt, och det kom mycket, dessutom håller kylan i sig. Dom har lite svårt att lägga takpannor då det är 50cm snö på bärläkten.



De senaste dagarna har en del större saker hänt. Snickarna har trots den rejäla vintern lyckats färdigställa vissa delar på utsidan, t ex balkongen. Nu börjar det likna något.



Vitvaror har levererats, köket och trappa har monterats.









2 februari: Val av tapeter och färg

Nu kan man ju tro att när kakel och klinkers är valda och ur världen så är det bara upploppet kvar. Knappast. Nu kommer valet av tapeter och färg.

Vi insåg ganska snart att vi inte väljer tapeter utan tar målade väggar överallt istället. Vi vill gärna bo in huset för att se hur rummen kommer att användas och hur ljust/mörkt det blir i rummen över årtstiderna. Dessutom kommer målaren att göra ett bättre underarbete om väggarna ska målas och det gillar vi. Om vi sedan tänker om och vill ha tapet så är målade väggar bra som grund för tapetsering.

Hur blir det då med målade väggar?

Jo, dessa ska ju ha en kulör och i processen att välja kulör så har vi tvingats att lära oss NCS-systemets gåtor. Det är egentligen inte så svårt. Man kan beskriva NCS-systemet som en tredimensionell modell med formen av två koner som satts ihop med den platta sidan mot varandra och spetsarna upp respektive ned. Spetsen upp representerar vitt och spetsen den representerar svart. Den runda horisontella delen av dubbelkonen representerar kulörerna grönt, gult rött och vitt.

Bilden nedan visa ett exempel på en lila kulör och hur den ändras då man rör sig mellan vitt och svart (verikalt) respektive inifrån och ut (horisontellt) 



Så här kan kulörerna presenteras om man gör ett snitt horisontellt där NCS-modellen är som bredast.




I NCS beteckningen S 2030-Y90R betyder 2030 nyansen, dvs graden av släktskap med svart S och maximalkulören C. I detta fall 20% svarthet (s) och 30% kulörthet (c). Kulörtonen Y90R anger förhållandet i procent mellan två kulörta elementarfärger, här Y respektive R. Y90R betyder gul med 90% rödhet.


Här ser man ett utsnitt som visar hur färgen ändras mellan vit och svart samt med graden av kulörton för en blandning av Y90R.



Hängde ni med på det?
Läs mer på denna länk.

Vi kommer att välja ljusa färger, högt upp i NCS-modellen, som ligger i den gula färgskalan med lite inblandning av rött t ex S 1005-Y30R. Det är 10% svärta med 5% gul kulör med 30% inblandning av rött. Tro't eller ej men detta blir en sand-färg, vissa väljer att kalla den cafe latte.
Övriga nyanser vi kommer att använda är S 1002-Y, S 0500-N och S1502-Y.
 

1 februari: Val av klinkers och kakel

Man kan tro att välja kakel är svårt. Det är inte svårt, det är jättesvårt. Titta bara på hur många olika beslut som ska fattas innan plattsättaren kan komma till skott.

Färg?, matt eller blank?, storlek?, olika storlekar av samma kakel?, fondväggar med annat kakel? färg på fogen, bredd på fogen?,  typ och färg på hörnlist i ytterhörn?, skall det sättas rakt, i halvförband eller i 3/4-förband?, ska det centreras mot blandare, handfatskommod eller fönster?, ska det vara hela plattor mot tak eller golv?, vad får det kosta? Ska vi eller plattsättaren köpa och leverera?

För att kunna fatta dessa beslut måste man besöka alla ställen där dom säljer kakel och klinker. Några exempel är Kakelspecialisten vid Globen, Kakeldax i Haninge och Centro Kakel i Sundbyberg.

Bilden visar den ofogade toan på entréplanet.



RSS 2.0