10 mars: Slutbesiktning

Slutbesiktningen samlade alla parter; grundentreprenören, byggentreprenören, husleveranören, kvalitetsansvarig, byggherre och besiktningsmannen. Besiktningsmannen är rekommenderad av Gar-Bo hos vilken vi har den obligatoriska försäkringen emot färdigställande och byggfel. På kvällen ska TV4 visa programmet Fuskbyggarna vilket kommer att ta upp just en sådan här entreprenad och slutbesiktning. Kvällsöppet följer sedan upp detta då man också ifrågasätter Gar-Bo. Vilket sammanträffande.

Slutbesiktningen pågick från 9:00 till 12:00 och den blev godkänd. Det kommer att bli en kompletterande besiktning då allt yttre arbete inte är färdigställt. Protokollet kommer att visa på ett antal mindre anmärkningar som snickarna redan 12:30 började fixa till. Vi fick nycklarna till huset.

Nu följer en period upp till två månader då entreprenörerna får tid att göra alla återstående justeringar och färdigställa det som återstår på det yttre. Nu ska vi testköra allt i huset och vi har upp till 6 månader på oss att reklamera detta. Efter två år görs en efterbesikning som kan resultera i ytterligare justerings som t ex fixa sprickor som uppkommer då trä torkar och "sätter sig". Sedan har vi upp till 10 år på oss att reklamera problem men då ska vi (byggherren) kunna bevisa att det är ett byggslarv. Nog om detta.

Nycklarna fick vi och vi åkte dit på kvällen för att börja städa. Entreprenören gör en byggstädning vilket betyder att det fortfarande är väldigt dammigt. Vi tog med oss lite lampor så att det inte blir helt svart i huset till kvällen. Några bilder från vårt kvällsbesök.







Det känns lite overkligt men det är faktiskt sant.........
Nu återstår bara en brevlåda och adressändring.

9 mars: En dag kvar till slutbesiktning

Vid slutbesiktningen skall, i teorin, entreprenadarbetena avslutas och man ska kunna flytta in dagen därpå. Nu gäller det att få till det sista.

Jag ringde kommunnen angående avloppspumpen sin ska monteras i brunnen nere vid vägen. Det är alltså ett LTS-system. De skulle ha ett alldeles slät mark 10, max 20 cm under kanten på brunnen annars skulle den inte installeras. Ahu..... Nu är det fortfarande ett djupt hål där Boo Energi kopplade samman elservisen förra veckan och utöver detta så är det 60cm snö rund om brunnen och tjäle i marken. Vad göra? Jo, fylla hålet med snö, packa hårt och lägg över ett antal pallar som killarna kan gå på. Ser man på....det fungerade trots ett varningens finger från kommunens tjänstemän, pumpen installerades och vips så fungerade avloppssystemet.



När dessa herrar nästan var klara med sitt jobb, kom det två nya betydligt yngre förmågor och skulle dra in bergvärmehålets rör in till pannan. Pappan är alltså inte i full drift ännu, dagen innan slutbesiktning. Här stötte de på lite problem med en bit berg som var ivägen för rören men de lyckades slingra sig över kanten och vips var bergvämepumpen kopplad till "guldet i berget".



Här ser man foderröret komma upp ur berget med sitt lock och slangarna. Slangarna kapades nära locket, fick 90-graders vinklar och skarvades med en isolerad slang ända in till bergvärmepumpen.



Under eftermiddagen så startades bergvärmepumpen, ventilationen drogs igång, plattsättaren och snickarna gjorde de sista mjukfogarna, målaren drog de sista penseldragen och skräpcontainerna fraktades bort. Klart för slutbesiktning.


4 mars: Slutspurten fortsätter

Snickarna fortsätter jobba, mestadels inomhus men då det går, också utomhus. Räcket runt entréverandan är på plats och dom har även satt upp hängrännor och stuprör. Om man inte väljer så blir det vita hängrännor och stuprör. Vi tycker att svart är lite mer tidsenligt för ett hus från tidigt 1900-tal.



Här ser man badrummet som nästan är färdigkaklat. Kaklet på väggen bakom badkaret (till vänster i bild) och väggen i duschen (till höger) är samma som ligger på golvet. I övrigt blir badrummet vitt.



Här är en vy från hallen, strax innanför entrédörren. Då ser man köket in till vänster, därefter vardagrummet och in bakom trappan har vi lek/gäst/arbetsrummet. Till höger i bild stårr dörren till toan lite öppen.



Här är en detaljbild på trappans inbyggnad. Den är inte färdigmålad ännu men vi tycker att resultatet blir riktigt bra trots att den är inbyggd med fuskpärlspontpanel.



Utöver detta så ska avloppssystemet få en pump installerad av kommunen i brunnen som grundentreprenören grävde ner vid garaget (den syns i snön mitt i bild). Nu är det tjäle i marken, en massa snö och kommunen kräver "parkettgolv" fram till och runt brunnen för att lufta i den 40 kg tunga pumpen. Vi får väl se hur detta ska lösas....hmmm.



1 mars: Slutspurten inomhus

Nu monteras de sista delarna runt trappen, fönsterfoder och golvsocklar. Plattsättaren har fullt upp och målaren är nog snart klar. Badrums- och toainredning är delvis monterade.





Det stora sovrummet är snart klart. Nu har iallafall radiatorn kommit på plats men inte anslutits ännu.



Mitt i allt detta fick vi problem med leveranser och dimensioner på de tre blandarfästerna som vi själva skulle köpa. Enligt Eksjöhus så skulle alla PEX-slangar vara 16mm, de är i själva verket 15mm. Två blandarfästen med 16mm och centrumavstånd på 160 mm blev alltså fel. Det sista och tredje blandarfästet med 150 mm centrumavstånd skulle varit rätt om nu inte Badrumsgruppen och deras underleverantör missat den helt i leveransen. Efter lite vänliga understrukna ord i fetstil så lovade nu Badrumsgruppen att de ska komma imorgon tisdag eller på onsdag. Vi väntar med spänning.

26 februari: Bergvärmehålet borras

En ruggig vinterdag i slutet på februari så hände det då äntligen...



...huset blev med bergvärmehål.

Det visade sig att det var en miss att inte hålet för bergvärmen inte redan var borrat. De var här och tittade i oktober men något hål borrades inte då. Jag påminde snickaren (som är sammanhållande för allt; VVS, el, målning...) att något hål inte var borrat. Borrkillen fick ett återbud så han kom och borrade vårt hål direkt.



150 meter borrade han och det ska räcka till våra ca 240 kvm. Om man vill få ut mer värme ur marken kan man borra ytterligare ett hål bredvid och vinkla in det under huset så att hålen inte kyler varandra. Kopplar man sedan ihop hålen parallellt så ökar man ju kapaciteten rejält.
Det var inte bara på tomten som han hade maskiner utan även vägen hade han grejer.




RSS 2.0